Pe 23 mai 1893, începe construcția Palatului Universitar în prezenţa Principelui Ferdinand de Hohenzollern-Sigmaringen. Construit după planurile arhitectului Louis Blanc (pentru care acesta a căştigat o medalie de aur la o expoziţie de la Paris), Palatul Universităţii a fost inaugurat pe 21 octombrie 1897.
La parterul acestei frumoase cladiri se afla Sala pașilor pierduți, denumită astfel datorită efectului sonor pe care îl creează. Cam pe la mijlocul sălii dacă porți pantofi cu toc sunetul acestora dispare.
În această sala se găsesc cele 19 picturi murale ale lui Sabin Bălașa. Un adevărat extaz în albastru ce acoperă aproximativ 300 m pătrați. Picturile realizate de maestrul inorogilor și al siluetelor cosmice au fost realizate între anii 1968 - 1978. Ele au fost gândite ca o reprezentare a sufletului românesc, putând fi grupate in trei categorii : mituri universale, legende româneşti,universitate.
Artistul a început să lucreze la capodopera din Sala Paşilor Pierduţi în anul 1968, prima sa lucrare fiind portretul poetului său de suflet, Mihai Eminescu.
Sabin Bălaşa s-a născut în data de 17 iunie 1932 în localitatea Dobriceni, judeţul Olt. A fost un pictor român contemporan, regizor şi creator de desene animate, scriitor. Stilul de pictură adoptat de acesta a fost renascentismul târziu însă el însuşi spunea ca aparţine romantismului cosmic. A murit in data de 1 Aprilie 2008 la Bucureşti, fiind răpus de cancer la plamâni.
Stilul lui a fost unul unic, fiind dominat de un albastru hipnotizant, femeile mitice, bărbaţii în stare de meditaţie, animalele redate sub forme de hibrizi, dar şi unele motive care se găsesc în poeziile lui Eminescu – universul/galaxia, luceafărul, stelele, iubirea, femeia/sacrul feminin deasemenea picturi murale inspirate din tradiţia şi folclorul romanesc.
Vizitarea Sălii Pașilor Pierduți se poate face gratuit, fără a fi necesară o programare prealabilă.
Nu există un program de vizită fix, însă atunci când vă pregătiți vizita, din motive logistice, țineți cont de faptul că activitatea didactică se desfășoară, de regulă, până la orele 20.00.
Adresa: Corp A, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Bulevardul Carol I 11, Iași