Într-un frumos parc dendrologic, la o aruncătură de băț de drumul ce duce spre Roman, se află unul din cele mai frumoase castele din Romania : Castelul Sturdza de la Miclăușeni.
Castelul pare desprins dintr-o broșură ilustrând castelele bavareze. Din nefericire însă timpul și nepăsarea celor care l-au avut într-un fel sau altul în administrare și-au spus cuvântul.
Fostul conac, construcție neogotică, transformat de familia Sturdza în castel a avut o istorie zbuciumată.
În al doilea război mondial l-au ocupat rușii, distrugând o bună parte din colecțiile de carte, mobilă și armament existente la acea vreme în castel. După plecarea rușilor Ecaterina, singura fiică a familiei Sturdza nu se grăbește să se întoarcă astfel ca localnicii jefuiesc ce mai rămâne din castel. Urmează vremea comuniștilor care îl folosesc pe post de depozit de armament și cereale. Mai apoi este transformat în orfelinat și centru pentru copii cu nevoi speciale, care funcționează aici până în 2001. În această perioadă are loc și un incendiu în mansarda clădirii care va deteriora o bună parte din pictura tavanului. Ultenor castelul ajunge în proprietatea bisericii căruia de fapt și aparținea din anul 1947, în urma donației Ecaterinei Sturdza Cantacuzino.
Interiorul castelului păstrează încă o parte din strălucirea de altădată. Aici găsești 2 uși secrete care duc spre un tunel subteran ce facea legătura cu satul. De asemenea, poti admira fosta baie cu tavanul boltit astfel încât apa să picure protejând astfel tencuiala. De pe terasa castelului te poți bucura de priveliște.
Acum se încearcă readucerea la viață a castelului. Au loc aici serate și baluri cu oameni îmbracați în costume de epoca care ajung la castel în calești. S-au primit piese de mobilier ca donații astfel încât viața familiei Sturdza se întrevede printre umbrele timpului.
În dreptul terasei castelului se află un arbore de Ginko Biloba, arbore susţinător al energiei vitale, la umbra căruia exista un foișor.
În fostele grajduri se află un mic restaurant unde în fiecare duminică se poate servi masa.
Ansamblul de la Miclăușeni mai include o biserică fără picturi pe pereţi, mormintele familiei Sturdza şi un parc dendrologic de toată frumuseţea.
Castelul se poate vizita Sâmbăta și Duminica între orele 12-18. Intrarea se face la ore fixe: 12, 13, etc.
Biletul costă 10 lei și se plătește la terminarea turului.