În nordul României, la aproximativ 700 km de capitala sa, București, se găsește faimosul Cimitir Vesel. De ce este acest cimitir așa de special? Mii de turiști vizitează în fiecare an orașul Săpânța din Maramureș pentru a vedea modul său voios de a trata acest eveniment trist și inevitabil, moartea.

Cimitirul Vesel este un muzeu unic în aer deschis, neexistând nimic similar la nivel mondial. Culorile vii ale crucilor și epitafurile satirice au dat acest nume paradoxal al cimitirului: Cimitirul Vesel. Începând cu 2009, festivalul anual "Drumul Lung spre Cimitirul Vesel" a ridicat mai mult gradul de conștientizare a cimitirului neobișnuit.

Considerat de unii o „carte“ a istoriei locale, crucile cimitirului imortalizează suișuri și coborâșuri vieții de zi cu zi din sat și, cel mai important, își bate joc și încearcă să sfideze moartea, râzând despre ea.

Istorie

Totul a început în 1935, când un sculptor local, Stan Ion Pătraș (1908-1977), a făcut o cruce sculptată. El vopsit-o și a scris un epitaf vesel pe ea pentru un tânăr de-al locului care se înecase în râu. El a fost inspirat să-și folosească abilitățile sale de sculptor, pictor și poet pentru a face cruci pentru cimitir, după ce a observat ritualul creștin urmat la moartea cuiva. Când cineva moare, tradiția spune că familia și prietenii se adună în jurul mortului ca să-și amintească viața acestuia, și de multe ori mai fac glume pe seama celui decedat. Sculptorul făcea în jurul valorii de 10 cruci pe an și a avut 53 de ucenici. Astăzi, unul dintre ucenicii săi desfășoară în continuare tradiția și tratează morții cu ironie și satiră.

În prezent, Cimitirul Vesel are aproximativ 800 de cruci, toate dintre ele urmând același șablon. În partea superioară a crucii este sculptată o imagine sau o pereche de imagini care ilustrează viața sau moartea persoanei îngropate acolo. Sub ilustrațiile respective se regăsesc versuri care le explică. Epitafurile sunt poeme vesele despre cel decedat, care descriu viața lor, ocupație, vicii, pasiuni și păcate. Pe unele cruci este scris pe spatele cauza morții, de asemenea, folosind versuri satirice. Crucile sunt realizate din lemn de stejar și vopsite în culori vii, rosu, galben, verde, și un anumit ton de albastru Albastru de Săpânța. Acest albastru specific este culoarea predominantă a cimitirului.

Unii spun că originea Cimitirul Vesel este o tradiție dacică veche , care avea o atitudine veselă cu privire la moarte. Dacii credeau că sufletul este nemuritor și au văzut moartea ca un pas spre o existență mai mare. Moartea era considerată un eveniment plin de bucurie, nu sfârșitul tragic al vieții cum majoritatea dintre noi cred. Credeau morții părăsesc această viață și, în schimb, vor trăi una mai bună în care vor avea ocazia să se întâlnească zeul lor suprem, Zamolxis.

Vizitarea muzeului

Localizare

Cimitirul se află în Săpânţa, Maramureș. Există semne de direcționare a turiștilor spre cimitir încă de la intrare în localitate. Spre deosebire de cele mai multe cimitire, Cimitirul Vesel este situat chiar în inima satului și mulți localnici îl parcurg pentru a ajunge dintr-o parte în alta.

Bilete și orar

Porțile Cimitirul Vesel sunt deschise pentru turiști ca să-l admire de la 7 dimineața până la apus. Nu se percepe taxa de intrare.