Descriere

Pe plaiuri bucovinene, înconjurată de liniște și ziduri înalte și umbroase, găsim o perlă a Romăniei, Mănăstirea Voroneț.

Noi am ajuns aici într-o duminică de Rusalii bucurându-ne pe de o parte de tot ceea ce înseamnă Voroneț dar și de redescoperirea portului românesc. Aproape toți localnicii erau înbrăcații în straie populare făcând astfel întreaga experiență mai autentică.

Biserica o știam ca fiind celebră pentru “albastru de Voroneț”, culoarea de fond a picturilor exterioare. Acest albastru, care nu a mai putut fii reprodus, fiind astfel unic în lume. Biserica însă e mai mult de atât, este o adevărată Biblie în imagini și totodată “Capela Sixtină a Orientului”.

Călugării anonimii care au pictat pereții exteriori au realizat o adevărată operă de artă. Astfel peretele de sud este ocupat de Arborele lui Ieseu, sau genealogia lui Isus Hristos, și filosofi antici, portrete socotite capodopere, precum și multe alte scene biblice. Pe cât a mai ramas din peretele nordic nespălat de ploi, Adam ara, Eva toarce lâna (Facerea lumii). Pe peretele pridvorului din vest este pictată Judecata de Apoi, pictură care a dus la denumirea de “Capela Sixtină a Orientului”. Unicitatea acestei picturii este dată de faptul că artistul a indrodus în scenă instrumente muzicale moldovenești (bucium, cobza), peisaje locale, stergare, starie populare. Toate aceste elemente având rolul de a îi face pe localnici să rezoneze mai îndeaproape cu mesajul biblic.

În interior naosul și altarul păstrează ansamblul iconografic din vremea lui Ștefan cel Mare, iar jilțurile și o parte din strane aparțin secolului al XVI-lea.

Istorie

Biserica este construită de Ștefan cel Mare în anul 1488, în mai puțin ce 4 luni ceea ce reprezintă o realizare pentru vremea respectivă.

Ștefan construiește această mănăstire ca semn de mulțumire pustnicului Daniil Sihastru. După înfrângerea de la Războieni din 1476, Ștefan îi cere sfatul pustnicului dacă să continue sau nu lupta. Daniil Sihastrul l-a sfătuit să continue luptele cu turcii, prevăzând că va birui, ceea ce s-a ai întâmplat. În amintirea acestei victorii, domnitorul a construit Mănăstirea Voroneț.

Este construită cu ajutorul soldaților și un aspect interesant este dat de acoperișul de șindrilă care are formă de cort. Aceast fapt face ca zapada care se adună iarna să cadă cât mai departe de zidurile bisericii protejând astfel picturile exterioare.

În anul 1547 vărul lui Petru Rareș, Grigore Roșca, construiește pridvorul închis de la vest pe peretele căruia este pictată, celebra Judecată de Apoi. Cu toate acestea Voroneț este una dintre puținele bisericii care a suferit cele mai puține modificări față de forma originală.

Modul în care a fost pictată biserica este unul interesant. Pornind de la momentul aplicării vopselei, când peretele nu era nici prea umed nici prea uscat, la faptul că întotdeanua lucrul începea de sus și se termina la poalele bisericii. Fiind pictată de mai mulți meșterii, munca fiecăruia era despărțită de a vecinului prin linii, iar la final venea o singură persoană care dadea viață picturilor desenând ochii, expresia feței, umbre. În acest mod pictura este un tot unitar.

O figură legendară care se leagă de acest loc este cea a primului stareț al mănăstirii, Daniil Sihastrul. Mormăntul lui se află în pronaos.

Locație

Manastirea Voronet se afla la 5 km de Gura Humorului si 36 km de Campulung Moldovenesc

Addresa: Strada Voroneț 166, Voroneț

Deschis zilnic între orele 9.00–17.00

Tarif: 5 Ron intrarea, 10 ron taxa foto