La o aruncătură de băț de Cetatea de Scaun a Sucevei, de-a lungul unui pârâiaș domol de munte, se află Muzeul satului Bucovinean.

Odată intrat pe ușa mică de lemn a muzeului ajungi într-o altă lume. O lume în care totul era mai tihnit, mai așezat. O lume unde copiii alergă desculți pe ulița satului, femeile și bărbații, osteniți de munca cămpului se întorc fluerând spre case. Totul pare încă viu ca și cum toată suflarea satului s-ar fi dus la o nuntă, botez sau înmormântare.

Toată această visare durează cam o oră, atât îți ia să vizitezi, dar nimic nu te oprește să iei cu tine liniștea găsită in micul sat bucovinean.

Descriere

Construit pe o suprafață de 6 hectare, muzeul încearcă să reconstituie un sat tradițional din zona Bucovinei.

Pe parcursul vizitei întâlnim biserica, ateliere de meșteșugărie, crâșma, gospodării, moara, toate cu scopul de a reproduce cât mai exact viața satului bucovinean. Pentru un plus de autenticitate sunt puse în scenă cu ajutorul unor manechine și a unor înregistrări audio puse pe ”repeat” în anumite locuințe ritualurile de naștere, nuntă și înmormântare. Toate locuințele sunt complet mobilate după specificul zonei și a perioadei din care face parte casa.

Terenul pe care se află muzeul este străbătut de un pârâu pe valea căruia a fost amenajat un iaz care să permită funcționarea morii și a altor instalații.

Prima oprire o facem, unde altundeva, decât la crâșma satului, locul unde odinioară se aduna lumea, printre altele și pentru a afla ultimele știri. Crâșma Saru Dornei este o construcție atipică caselor bucovinene având cinci camere și o tindă. Ea datează de la începutul sec.XX. Urmează un atelier de olărit din Marginea, moara de grâu și porumb cu roata cu cupe acționată de apă. Mai sunt fierăria cu uneltele necesare mai ales potcovirii cailor, Biserica din Vama și clopotnița din Vama. O clădire specifica localității Satu Mare din Rădăuți este piua de sumane, o instalație tehnică populară care servea la îndesarea țesăturilor de lână pentru croirea articolelor vestimentare cunoscute sub denumirea de sumane și ițari. O casă care iți v-a da fiori este Casa Cacica unde este pusă în scenă o înmormântare, iar cântecul bocitoarelor se aude de departe.

Muzeul este totodată și gazda mai multor evenimente folclorice pentru localnici și turiști, precum târguri ale meșterilor populari, tabere de creație pentru cei mici sau spectacole cu iz tradițional.

Program

Perioada 15.10 – 15.04

Luni – Vineri: 8:30 – 15:30 | Sâmbătă – Duminică: închis

Muzeul se poate vizita și în timpul week-end-ului, dar acest lucru se poate face doar printr-o programare prealabilă (cu cel puțin 48 ore înainte) pentru grupurile mai mari de 15 persoane, la numărul de telefon: 0230/216439.

Perioada 15.04 – 15.10

Marți – Duminică: 10:00 – 18:00 | Luni: închis

Tarife

Pentru expoziția permanentă

Adulți: 6 lei / persoană

Grup copii: 1,5 lei / persoană

Taxă de fotografie

5 lei / oră

Adresă și localizare

Aleea Cetății, Suceava, județul Suceava