În inima pădurii, pe valea Vițăului, cu dalta în mână, Daniil își scobește un loc în stâncă care să îi slujească drept chilie. Tradiția spune că sihastrul Daniil a trăit aici în post și rugăciune timp de 20 de ani. În toți acești ani a fost căutat atât de oameni simpli cât și de clerici pentru sfaturi.

Cine a fost Daniil Sihastru

Dimitrie Bolintineanu îl descrie pe Daniil Sihastrul ca fiind un bun sfătuitor și duhovnic a lui Ștefan cel Mare. La îndemnul lui, domnitorul construiește Mănăstirea Putna. Relația lor începe în anul 1451 când, după uciderea tatălui său Bogdan al II-lea, Ștefan îl vizitează pe pustnic. Daniil îi prorocește că va deveni domnitorul Moldovei, lucru care se și întâmplă 7 ani mai târziu.

Daniil, pe numele de botez Dumitru, s-a născut lângă Rădăuți. Se călugărește la 16 ani, apoi devine preot. După un timp, asaltat de mulțimea de credincioși care îl căutau, devine schimnic și se retrage la Putna, pe malul pârâului Vițău, într-o zonă împădurită și greu accesibilă la acea vreme. Aici își dăltuiește o chilie în piatră, lucrând la ea timp de 3 ani.

În 1470 se retrage la Voroneț unde va și murii în anul 1496. Este înmormântat în Mănăstirea Voroneț. Pe piatra de mormânt, făcută la dorința lui Ștefan, stă scris: „Acesta este mormântul părintelui nostru David, schimonahul Daniil”.

A fost considerat sfânt încă din timpul vieții, vindecând bolnavi, alungând demonii și alinând suferințe. A fost canonizat de Biserica Ortodoxa Romana în anul 1992.

Chilia lui Daniil Sihastrul a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava din anul 2004.