Un alt monument important de vizitat în Iași este și Casa Dosoftei. Puteți face asta odată cu vizitarea bisericii Sf. Nicolae Domnesc, ele fiind una langă alta.

Casa are trei fațade, cu ferestre arcuite și dreptunghiulare, cu pridvor deschis, cu coloane înalte și cu foisoare taranesti. Este o veche construcție din piatră masivă în imediata apropiere a Bisericii Sf. Nicolae Domnesc.

Casa poartă numele Mitropolitului Dosoftei (1624-1693), renumit cărturar din Moldova. În faţa casei este amplasată o statuie a acestuia.

Mitropolitul Dosoftei și-a dedicat viața traducerii cărtilor de cult în limba română, contribuind astfel la formarea limbii romăne literare. El este cel care a tradus “Psalmii” în limba română.

Casa se pare că a fost construită în secolul al XVIII – lea în timpul lui Alexandru Lăpusneanu, anul exact însă nu este sigur. Săpăturile arheologice au arătat ca ea a fost construită pe locul vechiului cimitir ce ținea de biseica Sf. Nicolae Domnesc.

Casa a făcut parte iniţial din zidul nordic de incintă al Bisericii Sfântul Nicolae Domnesc. Zidul de incintă se mai păstrează astăzi doar în parte, pe latura sud-estică a bisericii, precum şi în peretele acestei case.

Aici a fost sediul celei de-a doua tiparniţe din Iaşi, după cea de la Trei Ierarhi, aici tipărindu-se, pentru prima oară în limba română în Moldova.

Începând cu anul 1970 casa găzduiește sectia de literatura veche a Muzeului Literaturii Romăne din Iași.

Interiorul este împărţit în patru camere etajate, câte două pe fiecare nivel.

Exponatele din muzeu sunt aranjate în aşa fel încât se urmăreşte dezvoltarea literaturii române vechi la Iaşi.

Aici se găsesc exponate unicat, carte veche, obiecte de cult, manuscrise vechi, o copie a Letopiseţului Ţării Moldovei de Grigore Ureche precum şi o machetă de tiparniţă din timpul Mitropolitului Dosoftei.

Materialele expuse relevă începutul literaturii în limba slavonă, epoca artei caligrafice şi miniaturale, începuturile tiparului la Iaşi („Cartea Românească de Învăţătura” sau „Cazanie”, „Biblia de la Bucureşti”) şi activitatea mitropolitului Dosoftei („Psaltirea pe versuri tocmită”), începutul scrisului în limba română, „Scrisoarea lui Neacşu” şi „Apostolul”, cel mai vechi exponat românesc datat (1559).

În anul 2004, frumoasa „Casa Dosoftei” a fost inclusă pe „Lista monumentelor istorice” din judetul Iaşi.

Program

Muzeul poate fi vizitat de marti până duminică între orele 10.00 -17.00

Biletul de intrare pentru vizitarea muzeului este de 3 lei pentru adulţi şi de 2 lei pentru elevi, studenţi sau pensionari.

Pentru fotografii se mai plăteşte o taxă de 10 lei.

Adresa este Str. Anastasie Panu nr 4