"Aproape de Târgul Frumos sunt încântatoarele domenii ale Ruginoasei. Călatorul, primind aici ospitalitatea, uita necazele... El pare că se trezește transportat, ca printr-un farmec, într-un castel descris de Walter Scott...", scria Constantin Negruzzi la 1837.
Palatul domnesc de la Ruginoasa este de fapt un muzeu dedicat lui Cuza Vodă. Păstrează încă căteva piese originale de mobilier, iar altele au fost aduse pentru a recreea viața secolului a XIX-lea.
Printre piesele autentice se numără piese de mobilier din lemn de stejar comandate de Elena Doamna la Paris, acestea se află în bibliotecă și în cabinetul Principelui.
În sufragerie se află farfuriile din porțelan de Sevre, avănd pe ele emblema principatelor și deviza “Toți în unul” , paharele de Bacara și tacămurile din alpaca. În salonul Doamnei Elena precum și în dormitorul acesteia se păstrează, de asemenea, piese de mobilier originale.
În salonul de recepții a fost instalat mobilier în stil Ludovic al XV-lea precum și o oglindă venețiană din cristal.
Scara principală originală se pare că era din marmură. Ea a fost în timp complet deteriorată, acum existând o scară din lemn care respectă doar arhitectura celei originale.
Castelul a fost restaurat în întregime și s-a încercat o reproducere căt mai exactă a lui. Efortul a meritat, atât interiorul cât și exteriorul fiind superbe. Există chiar și o hologramă a domnitorului care îți vorbește. Atenția la detaliu se vede până și în perdele de la geamuri care se vor o copie cât mai exactă a celor existente în timpul lui Cuza.
Blestemul
Castelul poartă un blestem, toate familiile care au trăit aici au pierdut căte un om tânăr și nefericit. Unul dintre ei fiind Prințul Dimitrie care se împușcă în camera sa decepționat fiind de o poveste de amor. El este înmormantat în curtea Bisericii Domnești de lângă domeniu.
Istorie
Castelul a fost construit în 1800 de catre Sandulache Sturza, fiind proiectat în stil neoclasic. Parcul care împrejmuia castelul era amenajat de un gradinar vienez, având chiar și un iaz. Castelul este refacut în stil neogotic de către Costache Sturza.
In 1862, Alexandru Ioan Cuza, primul Principe al Romaniei, cumpară castelul și domeniul de la familia Sturza, care ajunsese acoperită de datorii, și iși stabilește aici reședinta de vara. El însă petrece puțin timp la Ruginoasa, spre deosebire de soția lui Elena care se stabilește la castel. Din păcate viața ei aici este una plină de nefericire și singurătate.
După moartea lui Cuza, Elena Doamna pleacă de aici la Piatra – Neamț unde și se va stinge din viață.
La palat rămâne Maria Moruzzi, nora văduvă a lui Cuza. Ea se va căsătorii cu Ionel Brătianu, căruia ii va dărui un fiu, pe cel va fi istoricul Gheorghe Bratianu. Acesta se va naște chiar la palat.
După moartea Mariei Moruzzi proprietatea trece, prin donație testamentara, în patrimoniul Spitalului Caritatea. Peste palatul, încă tapetat cu mătase de la Paris, cu șemineele funcționale și cu peste 100 de ani de istorie se aștere uitarea și tăcerea care încet îl vor degrada.
Palatul a ajuns să fie senatoriu TBC, sediu de primarie, sediu al CAP, palat al pionierilor, biblioteca comunală. Se spune că în anii 70 Ceaușescu trecănd prin zonă intră în palat și îngrozit de ceea ce vede cere restaurarea lui. În anul 1982 este inaugurat Muzeul memorial “ Alexandru Ioan Cuza” .
La două minute de castel se află și Biserica Domnească în curtea careia a fost inițial înmormântat Alexandru Ioan Cuza. În acest moment osemintele se află însă la Biserica Trei Ierarhi din Iași. Biserica este foarte frumoasă, însă are nevoie urgentă de restaurare.
Localizare
Localitatea Ruginoasa se situează între oraşele Târgu Frumos şi Paşcani, la 60 de km de Iaşi.
Se poate ajunge urmând drumul naţional 28A;
Se poate deasemenea ajunge aici cu trenul, castelul fiind peste drum de gară.
Program de vizită
De de marţi până duminică între orele 10 şi 17, cu acces în muzeu din 30 în 30 de minute;
Biletul costă 12 lei, cu diverse reduceri pentru elevi, stundenți şi pensionari. Fotografiatul este interzis.